Sist oppdatert den 1. august

 

Først litt hage-etikk og dugnads-info =)

 

Ja, fordi det er et par prinsipper det er veldig kjekt at alle andelshavere kan følge; for alles beste!

 Så her kommer en liten liste med de viktigste punktene:


1. Gå alltid (så langt det lar seg gjøre) i gangene mellom grønnsakssengene; også selv om det ikke vokser mat der.

Fordi vi ønsker en så løs og lett jord som mulig der det skal dyrkes grønnsaker; for jordlivets, plantenes og vår egen del.


2. Sørg for å alltid legge verktøy og redskaper du har brukt tilbake der du fant de. Vær bevisst!

Dette er for å unngå at redskaper og verktøy ligger igjen på åkeren, gror ned og forsvinner. De koster penger, er kjekke å ha og kan faktisk skade andre dyrere redskaper som blir brukt på åkeren.


3. Legg eventuelle planterester fra det dere høster igjen i senga hvor grønnsaken står.

Dette for å hindre eventuell smitte til andre deler av åkeren, for å la jorda "beholde" det den kan av næring og organisk materiale for så å bygge bedre matjord, men også fordi da bli hagen enda hyggeligere å være i =)


4. Oppdater deg på hva som er gjeldende for høsting i hagen før du høster.

Dette for at det skal bli så gode avlinger som mulig for så mange av dere som mulig!
Mengder kan bli justert og tilpasset gjennom sesongen avhengig av hva vær, vind og guder bringer =)


5. Hold kontroll over hvor mye dere høster gjennom sesongen selv slik at avlingene blir rettferdig fordelt.

 Det står nå en vekt og en perm med et ark i det nye grindbygget i hagen som dere kan bruke ;)

 

 Dugnad

Om dere ønsker å hjelpe til når dere først er innom så er det fremdeles luking å gjøre!

- I Kålrot-sengene

- Salat-sengene

- og kanskje i rødbet-sengene


 Om du ønsker å luke andre steder så er det bare å gå igang der dere ser det skulle trenges =)


Vi har forresten en egen Dugnadsbok som ligger i en plastpose i inngangen til tomat-tunellen.

Her er er det fint om dere kan skrive opp ca hvor mange timer dere har bidratt med slik at vi får litt oversikt.

 

På forhånd, Takk for god hjelp =D




Høsting

Ta gjerne med dere egne høstekniver og ting å ha grønnsakene i!

Men om dere skulle glemme det så skal det ligge noen høstekniver i en kasse ved inngangen av tomat-tunellen =)

 

Ok; så DETTE er hva dere kan høste i disse dager :

- Salat

Nå har vi fortsatt noen bataviasalat til høyre for tomat-tunellensom kan høstes.

Når disse er tatt så kan dere begynne å høste salatene som står forran agurktunellen =)

Totalt er det beregnet ca 14 salater totalt pr store andel, men dette forutsetter at de høstes når de er klare.

NB! Husk også at det er meengder med spinat dere kan høste og putte i salaten også. De står langs med Sukkerertene som også er herlige å ha i salaten =)

Hjertesalat

- Sukkererter

Disse står på høyre side av tomattunellen.

Høst fortløpende, for de er klare :D

Og ja, de gule sukkerertene øverst i senga skal være gule =)
Vi har tre varianter der ute ;)

Det er beregnet ca 1 kg pr store andel, men ser ut som at det er bare å plukke dersom dere ser at det bugner!

Sukkerert

- Spinat

Disse står mellom salatene og sukkerertene.

Høst bladene så kommer det flere!! Anbefales å sanke i små plastbokser eller poser =)
De har kommet seg godt nå, så det er bare å forsyne seg om du orker jobben ;)

Spinat

- Kålrot

Det er plantet flere hold av disse.

Ta de største først!!

De som er eldst, størst og mest modne finner dere mellom det øvre kålfeltet og blomstrene ved rødbetene =)

Det er beregnet ca 10 stk totalt pr store andel.

Kålrot

- Grønnkål

Høst blader fra nederst på plantene.

Sørg for å la plantene til enhver tid beholder ca 1/3 av bladverket de har produsert totalt slik at plantene kan fortsette å vokse og produsere resten av sesongen gjennom å fange sollys i sine gjenværende blader.

Ta fra de plantene som har Mest bladverk først.

Det ser ut som vi har mer enn nok, så bare ta fortløpende =)

Grønnkål

- Ny-Poteter

De står til høyre for gresskarene.
VIKTIG!: Bruk greipa og sørg for å få med dere så mye som mulig av potetene fra hver plante!

Ta i første omgang kun til fortløpende forbruk. Tørråta er ute og fører til at holdbarheten er begrenset, men likevel supergode å spise!

Stor-høstingen skjer senere i høst når potetene har fått vokse litt mer og faren for å få med tørråte på lager er over.

Det er forresten beregnet ca 20 kg poteter pr store andel totalt.

Poteter

- Blomkål

Det kan kanskje være igjen noen her.

Gå helt "øverst" i "midtgangen" i kålfeltet. Der, til venstre, ovenfor der romanesco og brokoli har blitt høstet finnes det en del.
Så finnes det også noen "nederst" til høyre i kålfeltet, ved siden av de andre brokoliene. Let så kan du være heldig!

Plukk de før de blir gamle for disse holder ikke ut lenge i sola!
Tenker det er nok til 2 pr store andel og 1 pr lille andel =)

Blomkål

- Romanesco

Vi har forsatt noen romanescoer som fortløpende blir modne!
I matlaging brukes de på samme måte som brokkoli og blomkål. Prøv å ha de i en wok da vel!

Det er beregnet 3 stk pr store andel, men finner dere noen nå så er det bare å ta.

Romanesco

- Brokkoli

Vi har et veldig seint hold som er på vei av disse, både rett til høyre for gangen i det "øvre" feltet, men kanskje kommer det også noen få rett nedenfor der savoy-kålene vokste.

Eller så er det stadig små brokkolinier igjen å finne.
Altså, etter at "hovedhodet" er høstet så kommer det nå opp mange mindre hoder fra plantene.

Disse er minst like gode, så høst iveg det dere klarer fra disse før de går i blomst!! Dette er bonusvekster ;)

Brokoli

- Knutekål

Det er noen knutekål igjen som burde høstes før de sprekker!!

De er skikkelig digge i salaten ;)

Det er beregnet totalt 4 stk pr store andel.


Her kommer litt inspirasjon fra vår gode kokke-venn Kia:

Knutekål er den beskjedne fetteren i kålfamilien som de fleste har glemt. Han gjør ikke et stort nummer ut av seg under middagen, men med en hjelpende hånd vil han skinne! Knutekål må skrelles ordentlig, da skallet er veldig hardt. I terninger kan han stekes i smør, eller han kan kokes og lages til stappe. Knutekål er ypperlig til å sylte i tynne skiver, eller til å fylle på i en melkesyregjæring. Men knutekål er også kjempefin kuttet i tynne skiver til en salat!

Knutekål

- Tomater

Tomater er modne, så høst, høst!!

Det er beregnet ca 3 kg tomater pr store andel i løpet av sesongen, med forbehold om at de høstes fortløpende og jevnt =)

Tomater

- Basilikum

Står inimellom tomatene i tunellen.
Disse kan dere med fordel knipe topper og blader av på. 

På denne måten kan planten vokse videre i busker ved at den vokser nye stilker fra innsiden av bladene som plukkes.

Ser dere blomster eller blomsterknopper på plantene er det også fint om dere kniper av disse slik at den kan produsere flere blader i stedet:

De bruker nemlig masse energi på å lage blomster, og da blir det færre blader. Tar vi bort blomstene blir plantene større :D

Veldig godt i salaten eller tomatsausen +++

Basilikum

- Gulrøtter

Nå er gulrotfluene ute på tokt igjen, så da må vi passe på at de ikke får lagt egg med larver som skader gulrøttene våre!

Derfor har vi en pause med høstinginga her nå.

Gulrøtter

- Kepaløk (gul løk) og Rødløk

Vi måtte plutselig høste all løken i hui og hast før regnet kom.

Vi oppdaget nemlig "Gråskimmel" på avlingen. Dette er en sopp som gjør at løken rotner opp om den får det som den vil.

Derfor har vi lagt de til tørk ved bruk av høy-tørka på låven.

Grunnet en litt "ustabil" konstruksjon har vi valgt å låse de inne der intill de er tørre nok.

I mellomtiden vil dere finne løk i grindbygget  Vi skal prøve å fylle på der om det blir tomt, men ta kun til ditt midlertidige forbruk nå i første omgang.

Kepaløk

- Hvitløk

Vi har høstet hvitløkene som nå har hengt til tørk i bunter på ca 5 stk i grindbygget en stund

Disse har nå tørket godt nok til å tørke videre i grønne kasser. Dere finner de i grindbygget.

Vi ber om at dere som kan tar med dere deres andel hjem =)

De trenger bare å holdes tørre og luftige i romtempereatur så kan de holde lenge utover høsten og vinteren; ja, kanskje til og med helt til neste sesong igjen!? =)

Det er beregnet ca 30 hvitløk pr store andel og 15 pr lille andel i år.

Hvitløk

- Agurker

Nå kommer agurkene i tunellen ganske radig, så høst de før de blir "udelikat" store =)

Finner dere ikke agurker i tunellen nede på jordet kan det hende dere kan finne noen i en kasse utenfor kaféen her eller i veksttunellen som står oppe ved inngangen/vegen inn til tunet =)

Det er i utgangspunktet beregnet ca 4 stk pr store andel, men kan hende dette blir oppgradert etterhvert som vi ser hvor mye vi får.

Agurk

- Gresskar - Oransje Hokkaido

Høst Hokkaido!! =) Den var forresten oransje - ikke grønn som jeg først skrev =p

Ikke vær redd for å gå inn i "buskene".
De vokser så alt for godt, så det gjør ikke noe om du tråkker de litt på tærne når du smyger deg inn for å høste. Bare prøv å begrens skadene til det nødvendigste =)

Gode å steke, ovnsbake eller å ha til hokkaiod-suppa :D

Dere finner de i gresskarsengen lengst til høyre og i midten av den midterste gresskar-senga.

Høst fortløpende etter forbruk, høst det dere kan spise, for vi har MASSE =)

Hokkaido Oransje

- Sylteagurk

Dette er min favoritt-agurk, selv u-syltet - for den er så utrolig søt, god og saftig :D Fantastisk snacks på en varm dag!!

Det er meningen at disse skal klatre på de tre gjerdene som står midt iblant de andre gresskar-vekstene, så hjelp de gjerne videre på veg om dere har tid og lyst =)

Skal dere sylte de er de best små, de store er best som snacks =D

Jeg ser at her kan dere bare høste fortløpende, ingen faste grenser, men skriv opp hvor mange kilo dere tar =)

Sylteagurk

- Zucchini-squash

Disse vokser fort, så det er viktig å plukke de før de blir for store!
Og jo fler vi høster, jo flere kommer det igjen =D
Disse står nærmest midt-gangen i den midterste gresskar-senga.

Lengre inne på denne senga står det også to planer som gir gule squash. Høst fra disse også om dere finner de ;)

Hann-blomstene på disse plantene kan også spises; enten som snacks eller som pynt på middagstallerkenen. De er kjøttfulle og gode!
Disse kjennes igjen ved at hann-blomstene bare har en tynn stilk inn mot resten av planten. På ho-blomstene kan man se at det er en frukt der hvor blomster-stilken er, og disse burde vi altså la være slik at vi fortsatt får frukter!

Her er Kia´s kommentar :)

Squash er tanten i gresskarfamilien som har flere unger enn du kan telle. Hørt om irske tvillinger? Her snakker vi irske femlinger! Ung squash er fast i formen og egner seg til grilling og pannesteking. Den er også knall som spagetti med rød pesto. En stor eldre squash kan hules ut og fylles med kjøttdeig, sopp og ost og bakes i ovnen. Squash kan preserveres ved steke og legge på olje, et ypperlig kondiment gjennom vinteren!

Zucchini-squash

- Spagetti-squash

Det kommer mange! De står midt i den gresskar-senga nærmest tomat-tunellen.
Smaker kanskje aller best når de får en litt gulere tone i skallet, men kjempegode før dette også =)

Og ikke vær redd for å gå inn i "buskene".
De vokser så alt for godt, så det gjør ikke noe om du tråkker de litt på tærne når du smyger deg inn for å høste. Bare prøv å begrens skadene til det nødvendige =)

Jeg ser at her kan dere bare høste fortløpende, ingen faste grenser, men skriv opp hvor mange kilo dere tar =)

Spagetti-squash

- Pattison (UFO-squash)

Disse finner dere i hjørnet av gresskar-senga nærmest tomatene og gårdstunet.

Er de ikke kule!?
De er høsteklare fra de er ca 10-15 cm brede.

Disse er fine å steike i panna, å ovnsbake sammen med masse annet godt eller bare å ha som pynt på bordet =)

Pattison-squash

- Mangold

Mangolden er klar til høsting!
Den høstes ganske likt som grønnkålen, men vi kan ta litt mere av den.
Nå er det så stor avling at dere kan ta så mye dere vil fra denne planten =)

Her er Kia´s tips:

Mangold er den rampete lillesøsteren til spinat. Bruksområdene er like, men mangold har en sterkere smak og dessuten en fargerik stilk som vi ikke må glemme å spise. Stek i panne og bruk som fyll til pai eller børek. Bruk også til en næringsrik smoothie. Hvis du er like rampete som mangold selv kan du prøve å fylle dem lik  en kålrulett!

Mangold

- Fennikel

Nå er mange av de høsteklare!

Det var i utgangspunktet beregnet 3 stk pr store andel, men grunnet dårlig spiring så starter vi med 2 =)

Fint om den høstes før den starter å "sprike" for mye.


Kia´s kommentar =)

Fennikel er den jålete kusina i skjermplantefamilien. Hun er pyntet med flotte fjær og har en særegen smak av frisk anis. Fennikel serveres ofte syltet, inntil fete kjøttretter. Hun gjør seg veldig godt i enhver coleslaw, samt karamellisert i panne og fritert som tempura. Dessuten er dill en nær bror av henne, og selv om smaken ikke ligner er bruksområdene like; ergo god til fisk!

Fennikel

- Neper

Nå er noen av Nepene omsider også høsteklare!!
Disse finner dere mellom kålrøttene og blomstene ved siden av rødbetene =)
Det er sikkert nok til 4 pr store andel.

Nå er det mange små planter også i denne senga da vi måtte etterså og plante der hvor jord-loppene hadde tatt knekken på avlinga, så det kommer mere.

Nepe

- Blomster

Det er store mengder blomster i åkeren nå. Disse er plantet i senger blant rødbetene (rett bak tunellene)

De står der for insektene, for vår trivsel, men også for å pynte salater og middagstallerkner; men de er IKKE alle spiselige

Dette er blomstene vi har plantet som vi vet er spiselige:

- Ringblomst
- Amaranth
- Cosmos
- Blomkarse
- Agurkurt
- Malva
- Tagetes

Dette er blomstene vi har plantet som vi vet er giftige:

- Erteblomst
- Gyllenlakk
- Nigella

Ellers så vokser det jo noe ugress der nede også, og vi har ikke full kontroll på alle de.

Så; Søk gjerne opp bilder av de spiselige blomstene vi har nevnt her om du skal bruke de i salaten eller på tallerkenen!

Ta med dere en bukett hjem når dere er her da vel! =)

Blomster

- Bondebønner

Disse er veldig klare for høsting, og de som er mest klare står i sengen mellom rødbetene og der løken var.
Høst de, skrell de, kok de veldig kort og ha de på middagstallerkenen. Friske og gode proteinkilder!! =)

Kia´s kommentar:

Bondebønner er den sære bestefaren i ertefamilien. Han er litt vrien å komme under skinnet på (bokstavelig talt) men når man først har klart det er det mye god næring å hente! Rensing kan gjøres enklere ved å blansjere bønnene i saltvann. Deretter brukes de gjerne til falafel, ertesuppe og smørstekt med persille.

Bondebønner

- Rød Spisskål

Nå begynner de fleste å bli klare, så HØST iveg, for detter er GODE SAKER =D
Det er beregnet 3 stk pr store andel.

Tenker de med liten andel får starte med å ta en hver, så får vi se hvordan det ser ut etterhvert.
Det blir nok anledning til at det som liker denne ekstra godt skal få med seg en til om de er på hugget ;)
Blir det ikke nok til at alle som ønsker seg to, så kan man høste to hodekål i stedet.

Rød Spisskål

- Hodekål

Hodekålene begynner også å bli klare, så høst om du vil!!

Det er beregnet 3 stk pr store andel også her, så de små andelene får velge om de vil ha 2 hodekål og 1 spisskål eller omvendt, så går det sikkert i orden =)

Husk at vi også skal ha et fermenteringskurs etterhvert, så meld deg på om du vil lære noe kult eller bare lære noen nye tips og triks i feltet :D

Hodekål


Og til slutt;

Her er en liten og kjapp skisse over hagen i tilfelle du går deg bort eller ikke finner det du leter etter =)

God fornøyelse og lykke til, så sees vi plutselig mellom vekstene!!



Hagen Kart